waarom een executeur in een testament benoemen?

Waarom zou je een executeur in je testament benoemen?

Blog

Testamenten

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Wanneer je komt te overlijden moeten er verschillende dingen worden geregeld. Denk aan het regelen van de uitvaart en het voldoen van de schulden, maar ook het opzeggen van de huur of krant. Omdat je er zelf niet meer bent zal iemand anders deze taken op zich moeten nemen. In een testament kan je daarom iemand tot executeur benoemen. Deze ‘testamentuitvoerder’ beheert jouw nalatenschap en zorgt ervoor dat alle schulden worden betaald.

Wie is de executeur?

De executeur kan iemand zijn die ook erfgenaam van jou is, maar is niet noodzakelijk. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in de executeur. Als je komt te overlijden mag de benoemde executeur zelf kiezen of hij deze taak wel óf niet op zich wil nemen.

Wat kan een executeur?

Benoem je een executeur en aanvaardt hij of zij deze taak? Dan kan hij of zij jouw schulden afbetalen. Mocht er niet genoeg geld op jouw bankrekening staan, dan is de executeur bevoegd om jouw bezittingen te verkopen. Andere bezittingen kunnen alleen door de erfgenamen, met medewerking van de executeur, worden verkocht. Zij zijn wel bevoegd om hem of haar te machtigen om de afwikkeling zelfstandig af te ronden.

waarom een executeur in een testament benoemen?

Afwikkelingsbewindvoerder

Om de afwikkeling van de nalatenschap verder te vereenvoudigen, is het mogelijk om de executeur ook tot ‘afwikkelingsbewindvoerder’ te benoemen. Zo breid je de bevoegdheden van de executeur verder uit en kan hij of zij jouw bezittingen zelfstandig verkopen, zonder dat een volmacht van de erfgenamen is vereist.

De benoeming van een executeur bevordert niet alleen het afhandelen van verschillende taken. Je beperkt zo ook de kans op familieruzies en een kostbare afwikkeling van de nalatenschap. Benieuwd naar meer informatie over het benoemen van een executeur in jouw testament? Onze betrokken specialisten staan voor jou klaar! Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op