Wetswijzigingen vanaf 2024 voor ondernemers

Ondernemer? Deze wetswijzigingen zijn vanaf 2024 relevant voor jou

Medewerkers vertellen

Team

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Prinsjesdag: een traditioneel moment om een aantal fiscale wetswijzigingen aan te kondigen. Zo vinden er in 2024 voor jou als ondernemer ook een aantal belangrijke (mogelijke) wijzigingen plaats. Inmiddels zijn de wetsvoorstellen geaccordeerd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer is nog aan zet. In dit artikel legt Niels Welkers (notaris) de meest relevante wijzigingen aan je uit.

MKB-winstvrijstelling omlaag

Vanaf 1 januari 2024 wordt de MKB-winstvrijstelling verlaagd van 14% naar 13,31%. Ook wordt het afschrijven op gebouwen in eigen gebruik alleen toegestaan wanneer de boekwaarde hoger is dan de WOZ-waarde. Nu is dit nog de 50% regeling. Dit betekent dat het onderscheid tussen eigen gebruik van gebouwen in de inkomstenbelasting verdwijnt.

Reiskostenvergoeding wordt verhoogd

De maximale vergoeding voor zakelijke kilometers stijgt van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Houd er dus rekening mee dat dit een toename van de kosten met zich meebrengt voor de reiskostenvergoeding van jouw werknemers.

Werkkostenregeling in 2023 ruimer

In 2023 wordt er een fout hersteld in de werkkostenregeling. Dit betekent dat werkgevers in 2023, zolang het loon niet hoger is dan € 400.000 per jaar, een vrije ruimte van € 12.000 hebben. In plaats van € 6.800. Vanaf 2024 bedraagt de vrije ruimte € 7.680 per jaar.

Giften aan ANBI blijven (toch) aftrekbaar

Vanaf 2024 blijven -anders dan oorspronkelijk in het belastingplan 2024 was voorgesteld- door ingrijpen van de Tweede Kamer giften aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) aftrekbaar voor vennootschappen binnen de huidige limiet van 50% van de winst en € 100.000. Daarnaast worden dergelijke giften niet belast als verborgen dividend voor de aandeelhouders én worden ze niet belast met dividendbelasting voor de vennootschap.

Geen belastingvoordelen meer bij bedrijfsoverdracht van verhuurd vastgoed

Bij bedrijfsoverdrachten door schenking of vererving gelden belastingvoordelen om ervoor te zorgen dat het bedrijf kan blijven bestaan. Er wordt al lang gediscussieerd over de kwestie of deze voordelen ook moeten gelden voor het vastgoed van het bedrijf. Op dit moment kunnen bedrijven die hun vastgoed verhuren de voordelen ook gebruiken, zolang het verhuurde vastgoed als bedrijfseigendom wordt beschouwd en niet als belegging.

Dit leidt tot veel discussie met de Belastingdienst. Daarom is voorgesteld om vanaf 2024 vastgoed dat verhuurd wordt automatisch als belegging te beschouwen en uit te sluiten van belastingvoordelen. Deze regel geldt voor alle vormen van verhuur, behalve voor bepaalde kortdurende verhuur (lees: hotelkamers, tennishallen en teeltpacht). Vastgoed dat niet verhuurd wordt maar voor eigen bedrijfsgebruik is, blijft als bedrijfseigendom behandeld worden.

Verder zijn er wijzigingen aangekondigd in de bedrijfsopvolgingsregelingen. Deze wijzigingen kunnen van belang zijn voor ondernemers die van plan zijn hun bedrijf in de komende jaren over te dragen aan de volgende generatie. Meer informatie over deze mogelijke wijzigingen vind je hier.

Overweeg je om je bedrijf over te dragen?

Als ondernemer moet je in 2024 rekening houden met een aantal belangrijke fiscale veranderingen. Ook wanneer je overweegt om je bedrijf over te dragen. Het overdragen van jouw bedrijf doe je niet dagelijks. Bovendien gaat het vaak gepaard met een grote verandering in jouw leven. Bij Welkers Notarissen begrijpen we dat. En daarom helpen wij je graag daarbij.

Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het overdragen van je bedrijf? Wij staan voor je klaar. Neem voor meer informatie een kijkje op deze pagina of neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op