nhg_grens_startersvrijstelling_overdrachtsbelasting

Veranderingen op de woningmarkt in 2023

Blog

Onroerend goed

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Het afgelopen jaar was de inflatie torenhoog en stegen de huizenprijzen steeds verder. Om de woningmarkt voor starters enigszins toegankelijk te houden, werden in 2023 een aantal grensbedragen hierop aangepast. Zo werd de NHG-grens verhoogd en de vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters op de huizenmarkt verruimd.

Wij vertellen je er meer over in deze blog. Lees snel verder!

Verhoging NHG-grens naar € 405.000

Koopt iemand een woning met ‘Nationale Hypotheek Garantie’? Dan biedt dat in beginsel bescherming tegen een restschuld bij gedwongen verkoop. Het goede nieuws is dat de NHG-grens per 1 januari 2023 met € 50.000 verruimd is, van € 355.000 naar € 405.000. Daarnaast is het mogelijk om een budget van maximaal € 24.300 aan energiebesparende maatregelen mee te financieren met een hypotheek met NHG.

nhg_grens_startersvrijstelling_overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting in 2023

Per 2023 zijn de tarieven voor overdrachtsbelasting gewijzigd.

> Het tarief dat je betaalt bij de aankoop van andere onroerende zaken dan een eigen woning, is verhoogd van 8% naar 10,4%. Een flinke stijging! Koop je dus in 2023 een vakantiewoning, tweede woning, bedrijfspand, losse garage óf extra tuingrond? Dan ben je duurder uit.

> Koopt je een woning waarin je zelf gaat wonen? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Een uitzondering geldt als je een starter bent op de woningmarkt én jonger dan 35 jaar bent. Als je in dat geval een woning koopt met een waarde van maximaal € 440.000 – grensbedrag 2023 -, dan profiteer je van de zogenaamde startersvrijstelling. Je betaalt dan géén overdrachtsbelasting over de aankoop van je woning.

> Vorig jaar lag deze woningwaarde-grens nog op € 400.000. Op dat gebied is er meer ruimte gekomen voor het toepassen van de vrijstelling. In 2024 wordt deze grens nog verder verruimd en vallen woningen met een waarde tot € 510.000 onder de vrijstelling. Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling is het vereist dat je zelf de woning gaat bewonen.

Ben jij van plan om een woning te kopen en op zoek naar een notaris die de hypotheek- en leveringsakte opstelt? Of ben je benieuwd naar meer informatie over de NHG-grens en startersvrijstelling overdrachtsbelasting én of je voor de startersvrijstelling in aanmerking komt? Onze betrokken specialisten staan voor jou klaar! Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op