Een hypotheek afsluiten bij het kopen van een huis

Een huis kopen? Eerst de hypotheek op orde!

Blog

Onroerend goed

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

23 februari, 2024

Wanneer je een huis koopt, heb je geld nodig. En dat geld lenen de meeste mensen bij de bank in de vorm van een hypotheek. Dit is meestal een langlopende lening waar veel geld én afspraken bij komen kijken. Daarom wil de bank een recht van hypotheek. Maar wat betekent dat eigenlijk? In deze blog vertelt notaris Niels Welkers meer over wat een hypotheek inhoudt en wat het betekent om een recht van hypotheek te hebben bij het kopen van een huis!

Hypotheek is meer dan een lening voor je huis

Bij het kopen van een huis denken de meeste mensen aan het afsluiten van een hypotheek als lening, maar juridisch gezien zijn een lening en een hypotheek twee verschillende zaken.

Leningsovereenkomst

De leningsovereenkomst regelt de afspraken over de looptijd, rente, aflossing én onder welke omstandigheden de schuld vervroegd moet worden afgelost. Bijvoorbeeld bij verkoop van de woning of overlijden.

Recht van hypotheek

De hypotheek is het recht dat de bank krijgt als zekerheid voor de terugbetaling van het geleende geld. De woning kan worden gezien als het ‘onderpand’. Als je niet meer in staat bent de rente en aflossingen te betalen, heeft de bank het recht de woning te verkopen en met de opbrengst de openstaande schuld af te lossen.

Verschillende vormen van hypotheken

Wist je dat een lening ook door anderen dan de bank kan worden verstrekt?

Familiehypotheek

Soms wordt een hypotheek gevestigd tot zekerheid voor een lening van (groot)ouders of andere familieleden. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd.

Hypotheek van de bv

Als ondernemer kan je ook geld lenen van je eigen besloten vennootschap (bv). Ook hiervoor wordt een hypotheekakte opgesteld. De notaris maakt de akte op en registreert deze in de openbare registers, nadat deze door alle betrokken partijen is ondertekend.

Schakel een notaris in!

Of je nu geld leent van de bank, familie of je bv, voor het vestigen van een hypotheekrecht heb je een notaris nodig. De notaris biedt juridisch advies over wat in de leningsovereenkomst moet staan en zal de hypotheekakte opstellen en registreren. Het is dus verstandig om altijd naar de notaris te gaan voor het regelen van een hypotheek, ongeacht de geldschieter. Bij Welkers Notarissen staan we klaar om je te helpen bij het opstellen van de hypotheekakte. Wil je hier meer over weten? Neem een kijkje op deze pagina of neem hier vrijblijvend contact met ons op. Teken voor de toekomst!

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op