Check jouw huwelijkse voorwaarden!

Blog

Trouwen

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

4 april, 2024

Als het al even geleden is dat je onder het maken van huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, is het verstandig om deze huwelijkse voorwaarden door een notaris te laten controleren. Waarom? Er kunnen namelijk veranderingen zijn opgetreden die de huwelijkse voorwaarden bij overlijden of echtscheiding ongunstig (kunnen) maken. Ook fiscaal gezien kan het interessant zijn om de huwelijkse voorwaarden aan te passen met het oog op belastingbesparing. Hoe dat precies zit? Daar vertelt Notaris Niels Welkers in deze blog meer over!

Fiscaal voordeel bij wijziging of opheffing huwelijkse voorwaarden

Het herzien of opheffen van huwelijkse voorwaarden kan belastingvoordelen opleveren, vooral op het gebied van erfbelasting. Sinds 1 januari 2018 ontstaat bij het opheffen van de huwelijkse voorwaarden een beperkte gemeenschap van goederen. Maar je kan in de huwelijkse voorwaarden ook kiezen voor de toepassing van een algehele gemeenschap van goederen.

Belastingvoordeel

Dit betekent dat een groot deel van (of bijna al) het vermogen van de echtgenoten gezamenlijk wordt. Het voordeel? Belastingvoordeel! Het vermogen tussen echtgenoten wordt verschoven, zonder dat je schenk- of overdrachtsbelasting moet betalen.

Erfbelasting

Als de meest vermogende echtgenoot bijvoorbeeld eerder overlijdt, kan dit vervolgens ook gunstig uitpakken voor de erfbelasting. De nalatenschap is dan kleiner vanwege het reeds gedeelde vermogen, waardoor minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Ook als de minst vermogende echtgenoot eerder overlijdt, kan het opheffen van de huwelijkse voorwaarden interessant zijn om de totale belastingdruk voor de kinderen te verkleinen. Het voordeel? De notaris kan hiervoor een berekening maken.

Wijziging of opheffing huwelijkse voorwaarden via notariële akte

Het wijzigen of opheffen van huwelijkse voorwaarden gebeurt via een notariële akte. Het is een formele en bindende juridische handeling die door de notaris wordt opgesteld en vastgelegd.

Risico’s opheffen huwelijkse voorwaarden

Hoewel het opheffen van huwelijkse voorwaarden belastingvoordelen kan opleveren, brengt het ook risico’s met zich mee. Zoals bij faillissement of echtscheiding. Laat je dus altijd goed adviseren!

Onze betrokken specialisten helpen je hier graag bij. Zij zullen jullie uitgebreid adviseren en wijzen op de mogelijke gevolgen van de wijziging of opheffing van de huwelijkse voorwaarden.

Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem hier vrijblijvend contact met ons op. Teken voor de toekomst!

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op