erfbelasting_voordeel_boedelbeschrijving

Behaal erfbelastingvoordeel door opstellen boedelbeschrijving bij overlijden eerste echtgenoot

Blog

Familiezaken

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Overlijdt de eerste echtgenoot? Dan gaat veelal al het vermogen naar de langstlevende echtgenoot en krijgen de kinderen (of andere erfgenamen) een – al dan niet rentedragende – vordering op de langstlevende ouder. Dat betekent dat er een schuld ontstaat aan de andere erfgenamen, een zogeheten ‘overbedelingsschuld’ vanuit de langstlevende echtgenoot.

De omvang van de overbedelingsschulden van de langstlevende echtgenoot kan de notaris vastleggen in een boedelbeschrijving. Én daar kan erfbelastingvoordeel mee behaald worden. Hoe dat werkt? Daar vertellen wij jou meer over in deze blog. Lees snel verder!

Woning gewaardeerd op WOZ-waarde

Als in de erfenis van de overledene een woning zit, dan wordt de waarde van de woning bepaald door de WOZ-waarde. Deze waarde wordt gebruikt voor het berekenen van de erfbelasting én voor het vaststellen van de overbedelingsschuld aan de overige erfgenamen. Ofwel: het vaststellen van het bedrag dat de langstlevende echtgenoot moet betalen aan de kinderen die ook recht hebben op een deel van de erfenis.

erfbelasting_voordeel_boedelbeschrijving

Het voordeel van het opstellen van een boedelbeschrijving

Leg je de omvang van de overbedelingsschulden vast in een boedelbeschrijving? Dan kan je in plaats van de WOZ-waarde van de woning, de werkelijke waarde van de woning gebruiken. Wanneer de werkelijke waarde van de woning hoger is dan de WOZ-waarde van de woning, zal de in de boedelbeschrijving vastgestelde overbedelingsschuld hoger zijn dan de schuld waarmee voor de erfbelasting rekening is gehouden.

Dit kan gunstig zijn voor de erfgenamen, omdat zij zo minder erfbelasting moeten betalen over het verschil tussen de werkelijke waarde en de WOZ-waarde van de woning ten tijde van het eerste overlijden. Dit effect versterkt nog indien over de overbedelingsschuld rente wordt vergoed.

Benieuwd welke voordelen het opstellen van een (notariële) boedelbeschrijving nog meer met zich meebrengen? Of op zoek naar een notaris die een (notariële) boedelbeschrijving kan opstellen? De betrokken specialisten van Welkers Notarissen staan voor je klaar. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op