waarom een executeur in een testament benoemen?

Ondernemer, maak een testament!

Blog

Testamenten

3 minuten leestijd

Deel dit bericht

Een goed testament is essentieel voor elke ondernemer. Het zorgt ervoor dat de onderneming kan blijven draaien na het overlijden van de ondernemer en het biedt mogelijkheden voor belastingvoordelen. Hoewel het opstellen van een testament geld kost, wegen de problemen en kosten van het niet hebben van een testament vaak zwaarder.

In deze blog vertellen we waar jij als ondernemer rekening mee moet houden bij het opstellen van een testament

Regel zelf de bedrijfsopvolging

Een van de belangrijkste redenen om een testament op te stellen, is dat je zelf kunt bepalen wie jouw erfgenamen zijn en wat zij erven. Zonder testament bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. De wet verdeelt de erfenis trapsgewijs over bloedverwanten en jouw echtgenoot of geregistreerd partner.

Zonder testament kan jouw erfenis, inclusief de onderneming, bij erfgenamen terechtkomen die geen verstand hebben van het bedrijf of de onderneming niet willen voortzetten. Hierdoor loopt de continuïteit van jouw onderneming gevaar. En dat wil je te allen tijde voorkomen.

Met een testament houd je de controle en kun je jouw bedrijfsopvolger aanwijzen. Hierdoor komt de onderneming bij iemand met verstand van zaken terecht. Je kunt ook bepalen dat de bedrijfsopvolger de waarde van de onderneming deelt met de andere erfgenamen. Welkers Notarisen adviseert je hier graag over.

Advies nodig over het regelen van de bedrijfsopvolging na overlijden? Neem contact op met Welkers Notarissen. Onze notarissen staan voor je klaar.

Heb je een echtgenoot en kinderen? Pas op voor de ‘wettelijke verdeling’

Als je overlijdt en een echtgenoot (of geregistreerd partner) en kinderen achterlaat zonder testament, gaan de onderneming en alle andere bezittingen naar de echtgenoot. De kinderen hebben wel recht op een erfdeel in geld, maar kunnen dit meestal pas opeisen na het overlijden van de echtgenoot. Dit heet de ‘wettelijke verdeling’.

Als je wilt dat één van jouw kinderen de onderneming erft, werkt de wettelijke verdeling tegen. Bovendien sluit de wettelijke verdeling niet goed aan bij de ‘bedrijfsopvolgingsregeling’ (BOR). Een fiscale regeling die zorgt dat er bij de vererving van een onderneming weinig erfbelasting betaald hoeft te worden. Een testament kan dit probleem oplossen en de bedrijfsopvolging goed regelen.

Benut fiscale regelingen optimaal door het maken van een testament!

Met een goed testament kun je de BOR in de Successiewet optimaal benutten. De BOR zorgt ervoor dat over een groot deel van de bedrijfswaarde geen of nauwelijks erfbelasting betaald hoeft te worden, op voorwaarde van voortzetting door de verkrijger. Zonder deze regeling betaal je over de bedrijfswaarde erfbelasting. Dit kan de continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen. In een testament kan je jouw wensen voor opvolging en belastingbesparing precies afstemmen op deze fiscale regeling.

Ook de regeling voor bedrijfsoverdracht in de Inkomstenbelasting moet worden bekeken om een fiscaal optimale overdracht te verzekeren. Een goed testament is hier de basis voor!

Hulp nodig bij het opstellen van een testament? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Welkers Notarissen.

Wat regel je nog meer in een ondernemerstestament?
Naast het aanwijzen van een bedrijfsopvolger en het afstemmen op belastingwetgeving, is het aan te raden om een executeur in jouw testament te benoemen. Dit maakt de afwikkeling van jouw erfenis eenvoudiger en kan kosten besparen. De taken van de executeur kunnen worden uitgebreid, bijvoorbeeld met zelfstandige verdeling van de erfenis. Ook kun je in het testament opnemen dat de erfenis privé blijft voor de ontvanger, om bijvoorbeeld te voorkomen dat deze bij een echtscheiding gedeeld moet worden. Zorg ervoor dat jouw testament flexibel is, zodat het maatwerk kan bieden na jouw overlijden. Dit voor een optimale verdeling van de erfenis én behoud van de bedrijfscontinuïteit.

Teken voor zakelijk succes met een testament bij Welkers Notarissen

Kortom: elke ondernemer moet een testament maken! Dit is van belang voor de erfgenamen, de continuïteit van de onderneming, het voorkomen van ruzies en belastingbesparing. Advies nodig? Vraag jouw notaris of adviseur van Welkers Notarissen om hulp. En teken samen voor de toekomst van jouw onderneming.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op