erfbelasting_voordeel_boedelbeschrijving

De aandeelhoudersovereenkomst: zelf opstellen of hulp vragen?

Blog

Ondernemen

3 minuten leestijd

Deel dit bericht

4 april, 2024

Als aandeelhouder van een vennootschap wil je problemen en onduidelijkheden voorkomen, door belangrijke zaken tussen aandeelhouders onderling vast te leggen. Het is daarom verstandig een aandeelhoudersovereenkomst op te laten stellen. Hoe? De wet kent hier geen specifieke vereisten voor. Een notariële akte is niet verplicht. Het is dus mogelijk om zelf een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. Maar is dat ook verstandig? In deze blog geven we het antwoord op die vraag.

Allereerst, waarom zou je een aandeelhoudersovereenkomst opstellen? Een belangrijk voordeel: hierin kun je afspraken maken die niet in de statuten zijn geregeld. In zo’n overeenkomst regel je namelijk de onderlinge verhoudingen tussen aandeelhouders. Er zijn geen wettelijke eisen over wat wel of niet in de overeenkomst moet. Daardoor is deze overeenkomst een stuk flexibeler dan de statuten. Ook zijn de afspraken niet openbaar, zoals bij de statuten wel het geval is. Er zijn bovendien veel situaties denkbaar waarin het fijn is als er voorafgaand al afspraken over zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan regels over het nemen van besluiten, het toetreden van nieuwe aandeelhouders, of een geschillenregeling. Maar ga je die overeenkomst zelf opstellen óf schakel je daar hulp voor in?

Zelf opstellen of een deskundige inschakelen?

De wet stelt geen vereisten aan een aandeelhoudersovereenkomst. Een notariële akte is daarom niet verplicht. Je kunt de overeenkomst dus ook zelf opstellen, door middel van een ‘onderhandse akte’.
Het verdient echter de voorkeur om een juridische professional in te schakelen, zoals een notaris. Die heeft veel ervaring met het opstellen van overeenkomsten, waaronder natuurlijk aandeelhouderovereenkomsten. Ook heeft hij of zij inzicht in de valkuilen en veelvoorkomende problemen rondom het aandeelhouderschap. Daar wordt dan rekening mee gehouden in de overeenkomst. Bovendien bespaar je veel tijd en moeite door de notaris in te schakelen, want aandeelhouders hebben in 90% van de gevallen geen idee wat ze precies moeten regelen voor deze overeenkomst.

Je kunt op ons rekenen voor je aandeelhoudersovereenkomst

De notaris kan jou als aandeelhouder adviseren over de aandeelhoudersovereenkomst. En helpen met het opstellen daarvan. Op die manier weet je zeker dat alles goed is geregeld en niets over het hoofd wordt gezien. Bij Welkers Notarissen helpen we je hier graag mee. We luisteren naar je vragen, communiceren duidelijk en persoonlijk, en bieden expertise tegen een scherpe prijs. Het eindresultaat: een aandeelhoudersovereenkomst die precies aansluit op jouw situatie. Neem gerust contact met ons op. Teken voor de toekomst van jullie onderneming.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op