Profiteren van belastingvrij schenken voor de eigen woning

Belastingvrij schenken voor de eigen woning stopt per 1 januari 2024

Familiezaken

Onroerend goed

2 minuten leestijd

Deel dit bericht

Nog snel profiteren? Niels Welkers legt uit hoe

4 december, 2023

Per 1 januari 2024 vervalt de mogelijkheid om een groot bedrag belastingvrij te schenken voor besteding aan de eigen woning. Ook wel bekend als de ‘jubelton-schenking’. Wil jij hier nog van profiteren? Afhankelijk van jouw situatie, is dit misschien nog mogelijk in 2023. Belangrijk is wel dat het geschonken bedrag binnen drie jaar besteed moet worden aan de eigen woning én dat de ontvanger op het moment van de schenking(en) tussen de 18 en 40 jaar is.

De exacte mogelijkheden hangen af van jouw persoonlijke situatie. In deze blog schetst Niels Welkers (notaris) op een heldere manier twee situaties waarin je nog dít jaar profiteert van de jubelton-schenking.

Situatie 1: Je hebt nog geen gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling

In dat geval kan je in 2023 nog profiteren van een verhoogde schenkingsvrijstelling van € 28.947. Voor schenkingen van ouders aan kinderen is er geen haast. Voor zover bekend blijft deze mogelijkheid in de komende jaren bestaan, zolang het kind tussen de 18 en 40 jaar is.

Wanneer je iemand anders dan jouw kind(eren) wil helpen met het kopen van een woning, dan is
2023 is wel het laatste jaar dat je nog kunt profiteren van deze hoge schenkingsvrijstelling van € 28.947. Ná 1 januari 2024 geldt voor schenkingen aan derden slechts een vrijstelling van ongeveer € 2.500. Het meerdere wordt belast met schenkbelasting.

Situatie 2: Je hebt al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling

Heb jij in 2021 of 2022 gebruikgemaakt van de jubelton-vrijstelling, maar toen niet de volledige vrijstelling benut? Dan is het uitsluitend in 2023 nog mogelijk om het restant van de vrijstelling (of een deel daarvan) te benutten. Een belangrijke voorwaarde is dat je in 2021 en/of 2022 aangifte van de schenking hebt gedaan, waarbij expliciet een beroep is gedaan op de grote schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

Als dit op jou van toepassing is, is het van belang om dit jaar nog actie te ondernemen! Alle jubeltonschenkingen die vóór of ín 2023 zijn gedaan, kunnen voor het laatst in 2023 worden aangevuld. Per 1 januari 2024 vervalt deze mogelijkheid.

Zo kan jij nog profiteren van een grote schenkingsvrijstelling

Heb jij in voorgaande jaren een grote schenking voor de woning ontvangen, maar toen niet het volledige belastingvrije bedrag benut? In 2023 is jouw laatste kans om te profiteren van het resterende bedrag van de vrijstelling. Óf wil je iemand anders dan jouw kind(eren) helpen bij het kopen van een eigen woning met een grote schenking? Ook dan is het alleen in 2023 nog mogelijk om gebruik te maken van de grote schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van € 28.947.

Overweeg jij in 2023 een belastingvrije schenking te doen aan jouw kind(eren) of een derde om hen te helpen bij het kopen van een huis? Wacht niet te lang! Neem direct contact met ons op voor het opstellen van de schenkingsdocumenten. Dit jaar is de laatste kans om belastingvrij een aanzienlijk bedrag te schenken voor de eigen woning. Teken voor de toekomst!

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op